šalabajzeraj

prigode mladega šalabajzerja

Padli ritual

Objavil salabajzer, dne 24.03.2010

Večkrat sem že pisal, da sem imel v soboto zjutraj obred oditi na tržnico, kjer sem šarmiral branjevke in se redno oskrboval z zelenjavo. Ko se nama je rodila Perlica, so vage postale boljše, moj šarm pa je strmo naraščal. Vmes sem spil kavo in pojedel rogljiček ter se potem vrnil ves otovorjen domov, nakar je Lepoprsa pripravila kraljevski zajtrk. To je trajalo kar nekaj let. Plačeval sem brez besed, ves vesel, da sem dobil kak gram več. Resda se je ob uvedbi evra vse drastično podražilo in sem se pričel izogibati “šipcem”, rajši sem dajal denar navidez zgaranim mamkam z vodenimi očmi.

Neko soboto pa sem se dogovoril za striženje s frizerko Bredo, pri kateri se strižem že več kot 20 let. Kljub selitvi se še vedno redno vozim na drug konec Ljubljane, kajti v danem primeru še kako drži pregovor, da je stara navada železna srajca. Pa tudi ne da se mi razlagati, kako me naj kje zabrije in ostriže, kako dolgi naj bojo zalisci, itd. Tam se preprosto usedem in se pogovarjam o vsem drugem, Breda pa bolje od mene ve, kaka frizura mi najbolj paše. Kakorkoli že, ker je bila ura že močno konkretna in se mi ni dalo na trg, sklenem, da se tokrat oskrbim z zelenjavo kar v bližnjem hipermarketu.

Vestno sem nabiral in vagal zelenjavo, običajni nabor: bučke, korenje, svež peteršilj, cvetača, brokoli, čebula, česen, por, češnjevec, koleraba, meso za župo, rdeča paprika, pomaranče, rdeč radič in še nekaj malenkosti. Z ostalimi sotrpini sem pridno stal v vrsti, nalagal na tekoči trak ubiti plen in jadral z diskretnimi pogledi po dekoltejih nakupovalk…

Blagajničarka izdavi cifro. Zinem kot riba na suhem in gospé ponudim šolski primer razgleda, ki ga ima zobar. Ponovi. Vprašam, če se ni slučajno zmotila. Ni se. Nabrana roba je bila več kot pol cenejša kot sicer na tržnici. Kar zafarbal sem od svete jeze. Skozi misli so mi švigali bliskoviti izračuni, koliko denarja več sem zmetal v vsem tem času, ko sem se šel mestnega pezdeta.    

Kot nalašč mi isti večer moja dobra prijateljica Štefa predstavi svojega novega “pooblaščenega serviserja”, dr. Svedra. Beseda nanese na moje sveže duševne bolečine v zvezi z zelenjavo in dr. Sveder se razgovori. Da je poklicno nekaj časa nazaj delal raziskave in analize na tem področju. Velika večina prodajalcev da se oskrbuje onstran meje pri nekem megastičnem veleveleprodajalcu. Da je resnih s pravo domačo zelenjavo le peščica, vsi ostali pa da so navadni fejkerji. Za primerjavo mi je navedel nekaj cen, po katerih se oskrbujejo ubogi branjevčki in prekleto dobro vem, po kakšnih cenah se to prodaja tu. Samo še bolj sem dobival fleke. Za nameček mi pove, da pozna neko frau, ki se med tednom gre računovodkinjo v neki firmi, v petek nagoni moža v nabavo, v soboto pa se prelevi v trpečo mamko z vijočimi rokami, ki se stežka prebija skozi dneve in mukoma obdeluje kruto zemljo. Tiste “dobre vage” so se mi naenkrat zazdele strašanski cinizem. 

Da se razumemo: kristalno jasno mi je, da je nekatera zelenjava na trgu neprimerno boljša: paradižnik med sezono, kristalka, ledenka, špinača, blitva, itd. Ampak brokoli, korenje, por, bučke, kumare, cvetača, čebula, česen, rdeči radič  in še kaj pa je čisto isti šmoren in je popolnoma vseeno, kje kupiš. In tudi jasno mi je, da morajo branjevci živeti od nečesa. Samo ko sem slišal, kake marže si bašejo v žepe, me je minilo. Banda oderuška. Potem sem se usedel za mizo in izračunal, koliko v povrečju plačaš več v enem letu, če imaš tričlansko familijo in kupuješ na tržnici, namesto v hipermarketih. Okoli 1000 EUR!

Od tistega dne naprej sem se odločil, da na tržnici kupim samo še tisto, kar je res izrazito boljše, za ostalo pa – ko jih jebe! Na kavo in rogljiček grem pa lahko kadarkoli.

 • Share/Bookmark

9 odgovorov v “Padli ritual”

 1. Nika pravi:

  Iste duševne bolečine, isti zaključki…
  Ob vikendih je na trgu tudi ena taka pekarija, ki ima nekakšno železno peč kar tam in na licu mesta producira omamne vonjave…
  Seveda je treba potem kupiti sveže žemljice in malo kruha. Račun? Skoraj 7 eur (za 2 žemlji in 600g kruha). Ja, banda, naj se jim zatakne v goltancu… meni se je že!

 2. had pravi:

  bilo je pred leti.. gospa je na trznici v ljubljani prodajala roze v sopkih in ker se mi je smilila, sem veckrat kupil roze, ceprav jih nisem potreboval.. do tistega trenutka, ko sem videl, da se je skobacala v novega mercedesa in se z njim odpeljala..

  neobdavceno prodajanje roz je ocitno zelo dober zasluzek..

 3. Jaz pravi:

  Nika, “banda”??

  Te je gdo prisilil v nakup???

 4. Oskar pravi:

  To je najdražja tržnica daleč naokoli.Dobro,da je Trst blizu,pa jim vsaj daleč ni treba.

 5. NordStar pravi:

  Treba je vedeti, da je kolikortoliko neoporečna zelenjava iz bližnje njive dosti dražja od superlepe iz drugega konca sveta. Seveda pa nima vsaka stojnica na tržnici takšno, domačo. Kdor nima druge možnosti (vrt, sorodniki) in si želi zdrave zelenjave, mora razviti sposobnost odkrivanja take zelenjave. Predlagam, da v soboto počakaš Kučana, ki redno kupuje pri eni branjevki in potem tudi ti tam “odpreš račun”.

 6. storitve pravi:

  mah, sveže je le sveže

 7. Nika pravi:

  @ Jaz,
  ne, nihče me ni prisili. Sem se pa počutila opeharjeno oz. nategnjeno oz. v šupak naguzeno.
  Zato, ker navadno stane ena žemljica cca. od 20 do 50 centov, kila kruha pa okrog 3 eure. Po moje nihče ne pričakuje takega računa. Potem ko ga izstavijo, pač plačaš, zato, ker se večini ne ljubi prerekati in da je lepo mir. Ja, prej bi morala preveriti ceno… Mea culpa. Ampak še vedno… banda!

 8. NordStar pravi:

  Kruh, ki ga pečejo zunaj na tržnici je dejansko tisti “najdomači” brez sumljivih dodatkov. Žal pa je 100% dražji od že tako PREDRAGEGA kruha. In to meni ni jasno. Pek ne rabi kupovati aditivov, moka je tudi brez gnojil in špricanja zrasla… torej bi moralo biti to CENEJE. Kdo bi razumel?

 9. furja pravi:

  Seveda je eko, bio, domače in kar je takega držaje. Ker raste brez vseh teh umetnih dodatkov, gnojil ipd. vsega zraste manj, zato pa je dražje.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !