šalabajzeraj

prigode mladega šalabajzerja

Tour d’Prule

Objavil salabajzer, dne 27.07.2010

Spoštovani obiskovalci Prul!

Odločili smo se, da vam v prihodnje bolj razkažemo naše lepo naselje, zato smo spremenili prometno ureditev. Vsem obiskovalcem iz smeri Centra, Roške, Rudnika in Hradeckega ceste, ki želijo priti na Opekarsko cesto, ponujamo nepozabno doživetje med vožnjo skozi našo ugledno sosesko. Najprimernejši čas za obisk je med 7.00 in 8.30 zjutraj ter 14.30 in 16.30 popoldan, ko je obiskovalcev mnogo in je zato doživetje še toliko bolj intenzivno.

Če prihajate iz smeri Rudnika ali Roške, na semaforiziranem križišču zavijete levo (Rudnik) ali naravnost (Roška) in se na ulici Privoz spustite po klancu navzdol. Za vašo varnost smo križišče Privoz/Prijateljeva opremili z ležečimi policaji, na robovih katerih manjka nekaj granitnih kock in cestišče spremeni strukturo iz gladkega v rahlo razpokanega, za boljši oprijem pnevmatik. Tu nato lahko zavijete desno. Ugotovili boste, da smo na ta način tudi pridobili veliko novih, vedno polnih parkirišč. Sledi križišče Prijateljeva/Janežičeva. Na vaši desni boste našli prulsko Pošto, katera je znamenita po tem, da ob 18. (ura)00. (minuta) in 00 sekunde zapre vrata za obiskovalce, čeprav so lahko ob 17.59.59 vstopili še trije. Ko se izstopajočemu ob 18.00.01 odpro vrata in si kljub vsemu drznete vstopiti, vam bo sredovečna, dolgo nedotaknjena dama prijazno in na moč poučno razložila, da je za danes žal konec veselja in da so za vas spet na voljo od naslednjega dne zjutraj, da bi žal morali priti (1 sekundo) prej. Majhen otrok v naročju zadeve ne spremeni.

Pot lahko nadaljujete naravnost po Prijateljevi, Janežičevo smo preuredili v enosmerno cesto, da ne bi slabo obveščeni obiskovalci naselja pomotoma zapustili prej, kot bi si morda želeli. Odpre se vam prečudovit pogled na arhitekturni biser – stanovanjske zgradbe, grajene v post-informbirojevskem slogu. Ponosni stanovalci  radi hodimo nekaj sto metrov od parkirišča do bloka in najljubša rekreacija nam je hoja po stopnicah v katero koli nadstropje. Statistični podatki dejansko kažejo, da je povprečna življenjska doba Prulčanov nekaj tednov daljša kot ostalih Ljubljančanov.  Vmes smo za voznike pripravili nekaj manjših presenečenj v obliki zaščitnih ograj, izza katerih lahko občudujete zagorele postave klenih moških, ki skrbijo za infrastrukturo, ter vožnja s pol avtomobila po pločniku, na katerega se lahko zapeljete s pomočjo namenskih desk iz posebne vrste lesa. Ljubitelji adrenalina lahko zavijejo levo na Posvečeno (Praprotnikovo) Ulico, katero smo prebivalci posvetili sami sebi in vožnja obiskovalcem tukaj ni dovoljena. Se pa odpre prečudovit pogled na nekaj garaž za omenjene izbrance, še posebno pašo za oči predstavljajo vrata teh garaž, katera so narejena v edinstvenem in enotnem slogu.

Ostali obiskovalci lahko pot nadaljujejo po Prijateljevi (mimogrede, zelo posrečeno izbrano ime ulice), mimo čudovito arhaične gradnje Najboljšega soseda. Zavijete levo na Zvonarsko. Na križišču Zvonarske in Grudnovega nabrežja zavijete levo in če imate posebeno čast in srečo, najdete prazno parkirno mesto in se okrepčate v znani pizzerii, ki se nahaja streljaj s fračo stran proti starem mestnem jedru. Sicer pa nadaljujete pot do zadnje prulske znamenitosti: krožno križišče, ki to ni. Prevozite ga lahko naravnost, lahko pa se pretvarjate, da je krožno in ga obvozite. Za dodatno varnost je poskrbljeno s semaforji, po katerih so se zgledovali tudi graditelji tomačevskega rondoja. Na tem mestu lahko zavijete desno na most in končate ogled Prul, če pa vam je kakšna znamenitost ušla, lahko nadaljujete pot še dvesto metrov naprej in zavijete levo ter ogled ponovite.

Za obiskovalce iz smeri Centra je pot zelo podobna, s tem, da imajo možnost izbire med daljšo (Privoz) in krajšo (Janežičeva) turo. Za obiskovalce iz smeri Hradeckega ceste pa pripravljamo posebna presenečenja, katerih vam še ne smemo razkriti.

Upamo, da smo vam s tem opisom zbudili skomine po obisku našega naselja.

 • Share/Bookmark

8 odgovorov v “Tour d’Prule”

 1. suum pravi:

  Bravo za zapisano. A posebno presenečenje bo pa obelodanjeno po “ureditvi” Špice?

 2. NordStar pravi:

  Ko je bila prva runda preureditve mimo, sem si rekel, ok za parkinge se gre, bomo spremenili 40-letne navade z malo daljšo vožnjo. Ko je prišla druga runda pa smo postali “turisti” v lastnem naselju. Kako bo šele lušno, ko bo sezidan stanovanjsko poslovni objekt Tribuna. Od veselega pričakovanja novih stotin prebivalcev me kar razmetava.

 3. Fedor Anton Umek pravi:

  Tehnična neumnost je seveda že sistem enosmernih cest! Ker umetno poveča razdaljo med izhodiščem in ciljem ustrezno poveča tudi promet.Druga še veliko večja neumnost so parkirišča “po diagonali”,ker za parkiranje porabijo mnogo več cestnega prostora kot stranka ali prečna parkirišča.Cela rešitev kaže na to ,da tisti ki si jo je izmislil ni imel pojma o projektiranju cest in parkirišč.Iz te ,pa tudi drugih nesmiselnih rešitev prometa ,ki jih ima “na vesti” Jankovićeva mestna uprava se vidi ,da pri celi stvari ne gre za interes občanov, temveč za interes ožjega in širšega kroga okoli Jankovića, da gre čim več sredstev v nepregledne investicijske sisteme ,kjer je lahko pridobivati podkupnine za oddan posel.Zaradi tega ima mestna uprava največji interes ,da se izvajajo t.i.”vzdrževalna dela” kjer je izvedbo možno oddati brez razpisa tistim podjetjem,ki so pripravljena dajati 5 in več odstotne provizije članom Jankovićevega klana.Dokler bomo občani to dopustili, bodo Jankovićevi možje zadolževali mestno občino in sami bogateli.Vprašati se je treba n.pr.ali je Ljubljana nujno rabila stadion in kdo bo tam igral tekme.Vedeti je treba da vsaka talna luč,ki je vgrajena na Bregu stane okoli 120 EUR. Morda bi lahko ugradili cenejše.Vprašanje je v čigavo korist je bil izdelan OPN ( občinski prostorki načrt ) ki spreminja vsaj 500 ha kmetijskih površin v stavbna zemljišča ( pretežno v posesti Jankovićevega klana).Izvolimo slovenskega župna za naše glavno mesto in končajmo z sistematsko vodeno korupcijo!

 4. NordStar pravi:

  Mislim, da smo v primeru Janković “popušili”. Politične stranke so se že pred volitvami predale in sedaj izbirajo kandidate za žrtvena jagnjeta. Vsem je namreč jasno, da je Janković nepremagljiv. Po navadi tovrstne debate zaključimo takole: Malo dela, malo krade – veliko dela, veliko krade. Za našega župana seveda velja slednje.

 5. nevenka nevenka pravi:

  Mestni upravi se verjetno bolj splača spreminjati dvosmerne ulice v enosmerne z parkiriščem ob strani, saj ima v načrtu zaračunavanje parkirišč. Dodatne vinjete za vsak kolovoz namreč ne more izdati, čeprav prispevek za ceste itak plačujemo ob registraciji.
  Tudi po Kodeljevem se vozimo kot da je Zagreb.

  Ne morem pomagati, zapisu sem se pač od srca nasmejala. In razmišljam kako zelo zdresirana sem, namesto da bi zabrisala eno gnilo jajce na Magistrat.
  Kot, da drugačnih rešitev ni.

 6. travian pravi:

  Super potopis :)
  Mene tudi zanima, kaj vse bodo še preuredili in “izboljšali”.
  Včeraj sem dokončno spoznal, da bodo zaprli tudi cesto, ki teče mimo Špice. So že postavili stebriček. Če hočem s trnovske strani domov legalno, moram na Karlovško, pa čez most in levo nazaj dol. Ne morem verjeti. Je sploh mogoče kaj storiti?

 7. NordStar pravi:

  Verjetno bomo na Prulah “dobili možnost” kupiti letna dovoljenja za parkiranje (pred našimi stanovanji) Cena 100€. Nekako nimam spodobnega komentarja.

 8. Nergač » Enosmerna pamet pravi:

  [...] pred časom smo brali  prispevek Tour d’Prule. Na Prulah se menda ne znajdejo več niti domačini, kaj šele padalec moje sorte, ki v mestu [...]

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !