šalabajzeraj

prigode mladega šalabajzerja

Nateguni

Objavil salabajzer, dne 28.07.2010

Scena 1:

S Korlom sediva v “domačem” kafiču in srebava drink, kramljava o svemu i svačemu. Ker kelnerja ni bilo, odidem za šank, da bi plačal. Najprej mi sprinta napačen račun, seveda višji, kot dejansko je. Prijazno ga opomnim, da sva pila nekaj povsem drugega in da bi rad plačal natanko tisto. Ko mi vrne drobiž, ugotovim, da mi je vrnil 1 EUR premalo. Tokrat ga malo manj prjazno vprašam, ali si je morda vštel napitnino. Nergaje mi je vrnil še tisti evro. Dvakrat se je zmotil. Slučajno?

Scena 2:

Z Lepoprso in Taščico jem okusno kosilo v prijetni restavraciji. Postrežba je sicer počasna, vendar vljudna in korektna. Na koncu zahtevam račun in plačam s kartico. Slučajno preletim seznam pojedenega in spitega ter ugotovim, da mi je prijazni strežni kader zaračunal eno solato preveč. Seveda je po prijaznem opozorilu zložil “zaskrbljen” obraz in da je cel hudič, ker je račun zaključil in je bilo plačano s kartico in da ne more zadeve stornirati. Tudi sam sem zložil “zaskrbljen” obraz in mu svetoval, da naj mi 6 EUR, kolikor je stala solata, vrne v gotovini. Da to pa ne, da mu potem denarnica ne bo sinhronizirana z blagajno, oz. ne bo štimala. Lepoprsa in Taščica sta rdeli poleg in me s pogledi rotili, naj neham, vendar se nisem dal omajati. Po dvajsetih minutah stikanja glav strežnega osebja so mi ”kao” denar vrnili iz njihovega tringelta. Izrazil sem sočustvovanje ob silnem žrtvovanju osebja zame ter jim predlagal, da si lahko sestavijo tisto solato, ki so jo preveč zaračunali meni ter jo skupaj pojedo.  

Scena3:

S Korlom spet šetava proti nekemu kafiču in nasproti nama prinese nekega temnega suhca. Z izjemno zaskrbljenim obrazom in z neko večjo kanto v roki nama prične razlagati, da je iz Jesenic in da je v dežurni zdravstveni dom v Ljubljano pripeljal bolnega majhnega otroka, v naglici pa je pozabil denarnico in da mu je zmanjkalo goriva. Da če mu lahko dava nekaj denarja za bencin, da lahko pride domov. Še par solz je spustil. Ker sem tudi sam oče majhnega otroka, sem na te reči res šibak. S Korlom sva skupaj nacingljala 8 EUR, da bo revež lahko prišel nazaj domov. Ves vesel se nama je zahvalil in izginil za vogal. Še cel večer naju je grela misel, kâko plemenito dejanje sva naredila. Naslednji dan na biljardu pa se pohvalim še prijatelju Zlatku. Pogleda me debelo in se začne režati na vsa usta. Da je ta tip že ljubljanska znamenitost, omenjen v nekaj kolumnah, njega da je že dvakrat skušal napeti na isto foro. Seveda sem fasal popizditis, ne vem, ali zato, ker me je nategnil, ali zato, ker se je izgovarjal na bolnega otroka. Vem pa nekaj: če se mi še enkrat nalima pred oči, mu bom tisto kanto nekako zatlačil v rit. Da me je Zlatko tisti dan na biljardu nabil ko mačka, mi verjetno ni treba posebej poudarjati.

Takih scen je še veliko. Nikoli ne veš, kje boš dobil prst v rit. Ampak čudi me nekaj: kako si ljudje dovolijo umazati ksiht za tako majhen denar? Saj vem, da je zrno do zrna pogača ter nateg do natega orgija, ampak vseeno. Sploh zgoraj omenjena kelnerja. Da te ima jajca poskutiti nategniti dvakrat zapored? V ”domačem” kafiču! Da se izmotava na vsak način poskuša ne vrniti denar čeprav si ga zalotil, da je zakasiral preveč? Saj ne da ne bi mogel preživeti brez tega denarja, ampak gre za princip. Nenazadnje pa si ponosen sam nase, da si ga zalotil, nateguna pokvarjenega, in ko ti vrne tvoj denar, se počutiš kot pravi slogan za Coca Colo: can’t beat the feeling…

 • Share/Bookmark

13 odgovorov v “Nateguni”

 1. buba švabe buba švabe pravi:

  Matr si zajeban. Ne daš se ti. :)

 2. Papir pravi:

  :) Hvala, sem se prav nasmejala.
  Se popolnoma strinjam, da gre na koncu za princip: vseeno mi je za en euro, ampak zakaj bi mene nekdo nategoval? Z veseljem pošteno plačam za pošteno stvar. Kadar vidim, da me nekdo zanalašč poskuša še malo naokrog prenest, pač zato zmeraj popizdim.
  Zadnji primer: koprska tržnica. Najbolj prijazen šiptar, kar si jih človek lahko zamisli, sadje lepo. Pa mi reče “imam najlepša jabolka za vas, gospa!” in mi jih stlači v škartoc. Kako je zlat, super. Naberem še par banan in breskev, pa gremo. Doma pa odprem škartoc – glej no, notri GNILO jabolko! Za v smeti, staro več tednov, zveriženo in napol rjavo. Prijazno, res. Baje ves Koper ve, da se pri njem ne kupuje, ampak jaz pač grem na vsako limanico ali prijazno besedo. Krog branjevk, ki me še niso poskušale ogoljufati na tržnici pa je vse manjši in manjši, tako da v bistvu pač skuham iz tistega, kar ima tapoštena še na štantu, tudi če nima vsega, kar bi potrebovala.

 3. berta pravi:

  zadnjič mi je gospa v trafiki v centru ljubljanje za dva zavoja žvečilnih naračunala 30 centov preveč in (pazi!) naprintala račun ga isto sekundo zmečkala in vrgla v koš kot da ni nič. še vedno mi je žal, da je nisem uprašala za račun – stupid stupid me!

  da ne omenjam, da sta mi v zadnjih 10 dneh v dveh mercatorjih trgovki preveč računali za kruh – enkrat celo za 3/4 štruce 5 € (potem je v tretje popravila na 1 €).

 4. gumpec pravi:

  Ljdje nimajo občutka, da so si umazali ksiht ampak se počutijo kot pravi slogan za Coca Colo: can’t beat the feeling…
  Sam da se oni večkrat kot ti.
  Če ti je občutek všeč prestopi na drugo stran :)

  Lp
  Gumpec

 5. NordStar pravi:

  Scena 3 je res znana. Mene je prvič uspel premamiti za 2€, ker sem imel zraven ženo, s katero se pač ne da pogajati pri čustvenih zadevah. Drugič pa sem mu samo rekel, da laže in se je v trenutku obrnil za 180 stopinj in izginil iz mojega vidnega polja. Jebiga, sprehod skozi Ljubljano je žal vedno povezan s temi tipi in se je treba kar navadit biti “prasec neusmiljen” in zdrdrati: NIMAM

 6. leteci pravi:

  v bistvu bi lahko natakar iz scene 2 lepo storniral racun, naredil novega, vrnil prevec racuano v gotovini in bi se zadeva v denarnici poklapala:) samo ocitno nima pojma in je navajen na to foro, da zdej je kar je, dokler ne pride en ko se ne da. bravo!

 7. dahvor pravi:

  …ker se nic nisi sz taxijem vozu, Ti bom razlozu, kako bi te Kelner natehnu, da Noben ne bi opazu-samo ti, sz druge strani-sz solato-…u kuhinji bi dve solati narocil in jih v skledko pretresu, ter ti solato v skledi serviru, sz praznimi krozncki ob glavnem jelu … to dobro tudi sz narezki pali…hehehe…in sz cocacolo.
  …ja, eni kelnerji mislijo-so prepricani, da jim Turisti premalo napitnine dajo, pa si kr sami % zaracunajo…ja vsi kelneji sz pomilovanjem Turiste vidijo…ko jih najdes, se niti dosti ne sekirajo…ker niso motivirani…ko Gostov ni vec, pa se kelnerji grejo-sej jih povsod manka…oh tastari, taprebrisani, ze odtrgani, moje generacije…samoupravljane je blo idealno…vse nase…kasni dnarji so se v sezonah delali…hohoho…hise brez kreditov ali pa sz krediti za luxus, so se zidale.

 8. dahvor pravi:

  …tocno smo Kelnerji vedeli…Kelnerji stare sole…koliko in kje, v katerih lokalih, se v sezoni da zasluziti…ni bilo lahko v taboljsih Delo dobit.
  …in ko danes berem, o kaksni minimalni placi, se vlada pametno dela, se mi milo receno, zajfnca stori.

 9. salabajzer salabajzer pravi:

  Moj univerzalni ogdovor je po novem postal NE DAM!

 10. 538 pravi:

  sicer ne vem koliko ma kej kelnar od tega, da ti na kartico preveč zaračuna. se mi je pa že zgodilo, da nam je kelnar v lokalu namesto 10/20€ (ne vem točno koliko) in drobiž, vrnil samo drobiž ostalo pa ‘pozabil’. jasno se med računanjem nekaj ni izšlo in smo ga poklicali nazaj in nam je brez pojasnjevanja sam od sebe vrnil kar je bil dolžan. kar pa je jasno izdalo, da ni pozabil ampak malo probal, če smo po parih pijačah še zmožni računat

 11. Viana pravi:

  Jaz tudi ne dam klošarjem denarja, pa nimam nič slabe vesti.Če bi ubrali drugo taktiko in bi rekli,a mi kupiš sendvič, bi ga brez besed… Dam ga pa, če kdo igra kak inštrument, se trudi in mi je všeč muzika.. Meni ga še starši niso dali kar tako, sem ga morala vedno prislužit in nekaj naredit.. najbolj sem pa besna ko me fehta kak mamilaš, ko že po obleki vidiš da ni revež..

 12. NordStar pravi:

  NE DAM sem tudi jaz parkrat rekel, pa sem imel probleme – z ženo??? Zato pač zdaj uporabljam lažnivi NIMAM.

 13. Papir pravi:

  Ugotavljam, da v prestolnici dežura po 1 klošar ob skoraj vsaki parkirni uri. Se pravi, da dajem davek še na parkirnino. Nimam ne morem reči, ker mi pade drobiž iz mašine, ne dam pa tudi ne morem reči, ker sem teleban brez primere in se mi vsi smilijo.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !